Kontrast:
Czcionka:

Przeszukaj zbiory Cyfrowego Archiwum:

Prod. Jan Cotty (Warszawa)

Karta dań ze statku m/s „Batory”

Opis szczegółowy:

„Czy z karty dań można wyczytać historię? Jak najbardziej. Obiekt pochodzący z 1939 roku z m/s „Batory” to dla mnie inspirująca podróż kulinarnym szlakiem polskiej kuchni. Na stronach zapisane zostały dania mniej wykwintne, takie jak kartofle młode z koprem czy polędwica wieprzowa po chłopsku, ale też zagranicznie brzmiąca sałatka Jardiniere czy sałatka włoska. Oprócz podstawowych dań, na statku serwowano bezy, francuskie tosty, koktajle owocowe, ale też potrawki z cielęciny z truflami i krem z karczochów. Każdy dzień podróży urozmaicało inne menu, a goście z socjety mogli skorzystać z opieki wine-stewarda, który opowiadał o najlepszych i najmodniejszych winach. Osobna karta przygotowana była dla gości żydowskich. Spis Potraw Koszernych, datowany według kalendarza żydowskiego, drukowano w języku polskim, angielskim i hebrajskim.

Zachwyciła mnie mnogość smaków i współczesny dizajn karty. Zafascynowała historia zapisana na talerzu – to, co przeznaczone było dla wyższych klas, dziś dostępne jest od ręki. To niezwykłe, jak bardzo skróciły się kulinarne dystanse i o ile bardziej dostępne dla tzw. foodies (smakoszy) stały się kuchenne nowości. Jestem ciekawa, jakie smaki przyniesie kulinarna przyszłość Gdyni”.

Małgorzata Bujak, Ośrodek Edukacji , od 2021

Dodatkowe dane:

Obiekt należy do kolekcji:

MY O RZECZACH \ RZECZY O NAS

Kategorie obiektu:

Historia Kultura Morze

Okres:

1920-1939

Technika:

druk barwny

Rodzaj/typ:

karta dań menu

Autor: Prod. Jan Cotty (Warszawa)

Data: 12.04.1939

Sygnatura: MMG/HM/I/3362

Wymiary: 22 x 14 cm

Tworzywo: papier

Licencja: wszystkie utwory zamieszczone w tej kolekcji NIE SĄ objęte wolną licencją